Stomatološka protetika

Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice i mostovi predstavljaju fiksne protetske nadoknade.

 

Solo krunica (krunica na jednom zubu) je najbolji izbor u svim onim situacijama kada je zub toliko oštećen da ne može biti restauriran plombom.

 

Često je u sklopu izrade krunica potrebno postaviti i kočič u kanal zuba zbog toga što ne postoji dovoljno zubne supstance.

 

Zubni mostovi su kompleksne fiksne strukture koje nadoknađuju izgubljene zube.

 

Osnovni preduslov za izradu mosta je prisustvo zdravih ili adekvatno izlečenih i pripremljenih zuba nosača.

Solo bezmetalna krunica

Kako da znam da li mi je potrebna krunica ili most?

 

Ukoliko Vam nedostaje jedan ili više zuba.

 

Ukoliko imate velike plombe koje često pucaju ili su zubi oštećeni zbog parafunkcijskih kretnji i bruksizma (nesvesno stezanje zubima).

 

Ukoliko Vam je ugrađen jedan ili više implantata, na njima se izrađuje krunica ili most u zavisnosti od plana terapije.

 

Iz estetskih razloga, ukoliko želite da promenite, oblik, veličinu i boju zuba.

Od kojih materijala se prave krunice i mostovi?

 

U modernoj stomatologiji, vidljivi deo krunica i mostova izrađuje se uvek od keramike dok osnovu može činiti ili metal (tzv. metalo-keramičke krunice) ili keramika (tzv. bezmetalne krunice).

 

Metalo-keramičke krunice i mostovi bili su dugi niz godina zlatni standard i dele se na one čija je osnova izrađena od plemenitih metala (legura zlata) ili baznih metala (legura kobalt-hrom-molibden).

Ove krunice pokazale su se, tokom višegodišnje eksploatacije, kao vrlo uspešno i dugotrajno rešenje u protetskoj rehabilitaciji. Međutim, zbog prisustva metala, ove krunice ne mogu u potpunosti i uvek ispuniti najviše estetske zahteve pojedinih pacijenata.

Posle određenog broja godina dešava se da se, usled promena na tkivima (i fizioloških i patoloških), metalni rub providi ili čak dovede do prebojenosti desni što deluje neprirodno i nezdravo.

 

Bezmetalne krunice  nastale su kao rezultat želje i stomatologa i pacijenata za što prirodnijim izgledom zubnih nadoknada.

 Kod ovih krunica izbegnuti su problemi sa rubom krunice i prebojavanjem desni, jer nema metalne osnove.

Takođe, ove krunice su biokompatibilnije i deluju značajno prirodnije.

U savremenoj stomatološkoj praksi, kada je u pitanju estetska regija (gornji prednji zubi) ovaj tip krunica i mostova predstavlja prvi izbor.

Jedan od sinonima koji se najčešće koristi kada se misli na bezmetalne krunice jeste izraz „cirkonijumske krunice“.

Tačno je da su cirkonijumske krunice bezmetalne, ali nisu sve bezmetalne krunice izrađene od cirkonijuma.

 

U našoj ordinaciji dobićete detaljne informacije o svim tipovma metalo-keramičkih i bezmetalnih krunica i pravu preporuku prema Vašem individualnom oralnom statusu.

Zamena dotrajalih metalo-keramičkih krunica bezmetalnim krunicma

Šta podrazumeva procedura izrade dentalnih krunica i mostova?

 

1) Klinički pregled i dogovor oko plana terapije

U skladu i sa Vašim željama ali pre svega sa pravilima struke i principima dobre kliničke prakse biće Vam predložen plan terapije

 

2) Lečenje zuba ukoliko je potrebno

Veoma često jedan ili više zuba prethodno treba da budu izlečeni da bi mogli da nose krunicu ili budu nosači mosta.

 

3) Priprema mekih tkiva ukoliko je potrebno

Često se dešava da postoji upala desni i da je prisutno krvarnje na dodir oko zuba na kojima treba da se izrade krunica ili most. To zahteva profesionalno uklanjanje mekih naslaga, instrukcije o sporvođenju rigoroznije oralne higijene nedelju do dve dana pre početka izrade krunica i mostova.

 

4) Brušenje/priprema zuba (prva poseta)

Zubi se brušenjem odnosno uklanjanjem jednog sloja zubne supstance pripremaju za postavljanje krunice.

 

5) Izrada otiska

Korišćenjem specijalnih materijala izrađuje se otisak zbrušenih zuba. Taj otisak šalje se u zubotehničku laboratoriju gde se izrađuje gipsani model koji predstavlja vernu repliku stanja u Vašim ustima

 

6) Određivanje boje budućih krunica

Faza u kojoj zajedno donosimo odluku o nijansi boje budućih krunica.

 

7) Izrada privremenih krunica

Posle pripreme zuba i izrade otiska dobićete privremene krunice kojima će Vaši zubi biti zaštićeni i koje će Vam omogućiti da sasvim normalno obavljate svoje uobičajene životne aktivnosti u narednih nekoliko dana koliko traje procedura izrade definitivnog protetskog rada.

 

8) Proba krunica (druga poseta)

U ovoj fazi proveramo da li krunice naležu dobro i pokrivaju sve delove zuba, da li se uklapaju u Vaš zagrižaj, itd.

Na kraju, Vi proverate da li Vam se dopadaju boja i oblik jer je ovo trenutak kad na to još uvek možemo da utičemo i da sugerišemo tehničaru šta bi trebalo promeniti.

Ukoliko imamo neke zamerke, vraćamo rad u ZT laboratoriju na korekciju i doradu.

Ukoliko smo i Vi i mi zadovoljni, dajemo zeleno svetlo tehnici da izvrši završno poliranje krunica.

 

9) Cementiranje/fiksiranje krunica (treća poseta)

U ovoj fazi ćemo, uz pomoć specijalnog cementa, trajno pričvrstiti krunice za Vaše zube.

Dobićete i detaljne instrukcije o ishrani u naredna 24 časa.

 

10) Kontrolni pregled

Prvi kontrolni pregled, po pravilu, obavljamo jedan do dva dana posle cementiranja krunica. Posle toga redovne kontrole u prvih godinu dana trebalo bi obavljati na svaka tri meseca, kasnije 2 puta godišnje.

 

Fasete (Ljuspice)

Fasete su tanke ljuspice koje mogu biti izrađene od keramike ili od kompozitnih materijala. Izradom faseta moguće je promeniti oblik, veličinu i boju zuba. Takođe moguće je korigovati blage anomalije položaja zuba.

 

Keramičke fasete su izuzetno tanke (0.8mm) i deluju veoma prirodno. Da bi se izradile ove fasete, potrebno je ukloniti sasvim tanak sloj gleđi. Posle toga izrađuje se otisak na osnovu kojeg se izrađuju individualizovane fasete koje apsolutno odgovaraju Vašim zubima i imaju prirodan i neprimetan odnos sa desnima. Ove fasete se trajno fiksiraju za zube cementima koji su prozirni, kao i fasete. Zubi moraju biti zdravi ili minimalno oštećeni da bi se mogle izraditi keramičke fasete. Ove fasete se izrađuju indirektno, odnosno zahtevaju saradnju sa zubotehničkom laboratorijom.

 

Kompozitne fasete se izrađuju direktno u ordinaciji i to je njihova najveća prednost. U istom danu, moguće je promeniti izgled vaših zuba. Glavna razlika u odnosu na keramičke fasete jeste to što se izrađuju od materijala koji su manje otporni na habanje i njihov vek trajanja je kraći (oko 5 godina). S druge strane, značajno su jeftinije od keramičkih faseta.

 

Bez obzira na to koji tip faseta se izrađuje potrebna je izuzetna preciznost i obazrivost u radu kako se ne bi narušio biološki sklad između zuba i desni.

 

U mogućnosti smo da Vam ponudimo i kompozitne i keramičke fasete u zavisnosti od Vaših želja i stanja Vaših zuba.

Korekcija boje, oblika i veličine zuba kompozitnim fasetama

Zubna proteza

Totalna zubna proteza izrađuje se u onim slučajevima kada u vilici nedostaju svi zubi. Ona će Vam omogućiti bolji kvalitet života, jer ćete opet moći normalno da žvaćete, govorite i da se smejete.

Stabilnost totalne proteze moguće je poboljšati ugradnjom 2-4 implanta. Proteza je fiksirana uz pomoć implanata, a uklanja se radi čišćenja i održavanja.

Ukoliko Vam je preostalo svega nekoliko zuba, nemojte ih vaditi da biste uradili totalnu protezu. Često postoji mogućnost da se ti zubi izleče i da se na njima urade nadogradnje preko kojih će se totalna proteza fiksirati i biti stabilnija. Time se izbegava eventualni trošak ugradnje implanata jer vaši zubi u tom slučaju služe kao implanti za protezu.

 

Parcijalna skeletirana proteza je maksimalmo redukovana proteza za dati tip krezubosti sa metalnom osnovom. Preduslov za izradu ove proteze je dovoljan broj zdravih/saniranih zuba nosača.

Ona se može izrađivati i u kombinaciji sa fiksnim mostovima. U tim slučajevima na preostalim prirodnim zubima prvo se izrađuju metalo-keramičke krunice. Zatim se izrađuje proteza koja se za krunice vezuje specijalnim veznim elementima (atečmenima). Ova proteza je stabilna u toku govora, žvakanja i gutanja. Prijatnija je za nošenje od totalne proteze, a uklanja se iz usta samo radi čišćenja i održavanja.

Kompletna sanacija usne duplje i uspostavljanje optimalnog zagrižaja kombinacijom metalo-keramičkog mosta i parcijalne skeletirane proteze sa atečmenima

Zamena dotrajale totalne zubne proteze novom

Zakažite pregled u našoj ordinaciji i mi ćemo Vam napraviti protetski plan terapije koji najviše odgovara Vašim potrebama i mogućnostima.

Submitting Form...

Došlo je do greške. Pokušajte ponovo.

Poruka je uspešno poslata.

 

 

Copyright © 2018 .

Radno vreme:

Ponedeljak - Petak             11h - 19h

Subota                                  09h - 14h

PIB: 110851254                Matični broj: 65037084