Konzervativna stomatologija

Kompozitne (bele) plombe

Lečenje karijesa zuba (postavljanje plombe) je najčešća stomatološka usluga.

 

Stalni napredak na polju stomatoloških materijala kao i tehnika rada, omogućili su nam da i velika oštećenja zubnog tkiva uzrokavana karijesom možemo rekonstruisati veoma uspešno samo ovom procedurom. Danas se u te svrhe, najčešće koriste kompozitni materijali koji imaju izuzetnu biokompatibilnost ali i značajnu estetsku prednost u odnosu na ranije korišćene amalgamske plombe.

Procedura podrazumeva uklanjanje karijesom oštećnih delova zubnog tkiva.

 

Posle toga se zub koji se popravlja izoluje od  pljuvačke, jezika i obraza uz pomoć specijalne gume koja se naziva koferdam (engl. dental rubber dam). Na taj način stvaraju se uslovi da se plomba postavi u idealno suvom polju rada što će doprineti dugotrajnosti i odsustvu diskoloracija na prelazu zuba i plombe.

 

Prosečan vek trajanja belih plombi, urađenih prema ovom protokolu i uz upotrebu kvalitetnih materijala iznosi od 7-10 godina! Nekad je, posle nekoliko godina, potrebno samo ponovo ispolirati plombu, i na taj način je osvežiti i vratiti joj sjaj, što se završava u roku od nekoliko minuta.

 

Zato uvek imajte na umu da nisu sve bele plombe iste, jer ni pristup i protokol rada nisu isti!

Devitalizacija zuba (vađenje živca)

Karijes u završnoj fazi napredovanja dovodi do upale ili odumiranja zubne pulpe (živca).

 

Upala zubnog  nerva (pulpitis) je stanje koje se najčešće karakteriše bolom koji može biti različitog karaktera i jačine (oštar, tup, neprekidan, povremen, „šetajući“).

 

Odumiranje pulpnog tkiva (nekroza, gangrena) može biti i bezbolno stanje i zbog toga oštećenje zubnog tkiva može biti drastično jer nema bola kao upozorenja.

 

U oba slučaja je potrebno ekstirpirati pulpno tkivo (izvaditi živac) i napuniti zub odgovarajućim materijalima da bi se zub zaštitio i sprečilo njegovo dalje propadanje. Kanal korena mora biti dezinfikovan i napunjen kompaktno jer u suprotnom, bakterije nastavljaju da se razvijaju i umnožavaju što naposletku može dovesti do razvoja patološkog procesa u kosti na vrhu korena.

 

Kada broj bakterija dostigne kritičan nivo onda je pitanje vremena kada će doći do razvoja infekcije. Infekcija može biti praćena jakim bolom, otokom u predelu obolelog zuba i formiranjem gnojne kolekcije.

 

Redovne kontrole su jedan od načina da se spreči napredovanje karijesa i potpuno izbegne potreba za ovom procedurom u najvećem broju slučajeva.

Ukoliko do problema ipak dođe, budite uvereni da ćemo i ovu proceduru sprovesti potpuno bezbolno i prema pravilima struke.

Šta da očekujem ukoliko mi je potrebna ova vrsta intervencije?

 

U najvećem broju slučajeva, za ovu vrstu intervencije obično je potrebno 2 do 3 posete. Prva faza podrazumeva pripremu kanala korena zuba za punjenje, dezinfekciju kanala i eventualno definitivno punjenje kanala. U drugoj fazi, zub se sanira ili plombom ili krunicom u slučaju većih oštećenja.

 

U slučaju jake infekcije na vrhu korena zuba sa prisutnim otokom i/ili fistulom broj poseta biće veći zbog potrebe da se potpuno smiri upala i infekcija adekvatno tretira.

 

U ekstremnim slučajevima stomatolog će Vam prepisati i antibiotsku terapiju i biće potebno izvršiti hiruršku drenažu gnojne kolekcije. Ali čak i u tim uslovima, nakon smirivanja akutnih simpotoma moguće je u velikom broju slučajeva zub izlečiti i sačuvati.

Nekorektno kanalno punjenje

Korektno kanalno punjenje

Beljenje/izbeljivanje zuba

Procedura koja je vrlo popularna u vremenu u kome dominiraju „selfie“ fotografije sa osmehom u prvom planu.  Beli i sjajni zubi predstavljaju jedan od najjačih aduta ličnog samopouzdanja. U poslovnom svetu dobro je izbeći odlazak na razgovor za posao ili neki sastanak sa zubima prebojenim od kafe i cigareta.

 

Svako od nas želi da njegovi zubi budu zdraviji i belji, jer je to jedna od glavnih karakteristika koja nas čini mlađima. Zato izbeljivanje zuba u svojoj osnovi spada u mere „anti-ageing“ medicine.

 

Međutim, vrlo je važno da zubi pre ove procedure budu zdravi i sanirani i da ne postoje izraženi poremećaji u položaju zuba.

 

Zato je prvi korak ka savršenom osmehu konsultacija sa kvalifikovanim stomatologom, a ne kozmetičarem.

 

U našoj ordinaciji prvo ćemo uraditi procenu Vašeg oralnog zdravlja i dati vam detaljne informacije o tome da li ste podobni za proceduru izbeljivanja. Ukoliko jeste, procedura i cena biće detaljno prodiskutovani sa vama.

 

Evo nekih od najčećih pitanja koja nam postavljate u vezi sa ovom procedurom:

 

Šta podrazumeva izbeljivanje zuba?

 

Beljenje zuba podrazumeva kontrolisano uklanjanje različitih vrsta diskoloracija (prebojenosti) zubnog tkiva bez uklanjanja i oštećenja zubne supstance. Vrlo mali procenat ljudi ima prirodno biserno bele zube. U svakom slučaju boja zuba može se posvetliti i do nekoliko nijansi što je više nego dovoljno da se stvori vidljiv kontrast između zuba i kože vašeg lica.

 

Zašto su mi zubi tamniji/žuti?

 

Zubi postaju tamniji sa godinama i vrlo često su posledica konzumacije velikih količina obojenih i gaziranih pića. Upotrebom gaziranih pića i šećera dolazi do oštećenja zubne gleđi koja postaje porozna. Porozna gleđ postaje odličan rezervoar za pigmente iz hrane i pića sve više i više čime se stvara začarani krug.

 

Kako izgleda procedura izbeljivanja zuba?

 

U razgovoru sa našim stomatolozima biće Vam predočeno koji je najbolji metod za Vas da bi se postigli najbolji rezultati u odnosu na Vaš početni individualni status zuba. Postoje različite tehnike beljenja zuba koje imaju svoju primenu u skladu sa datom kliničkom situacijom i/ili željama pacijenta.

 

Kućna tehnika izbeljivanja zuba predstavlja jednostavan, bezbedan i pouzdan način da za svega 10ak dana ulepšate svoj osmeh. Ova tehnika podrazumeva izradu otiska na osnovu kojeg se izrađuje individualna providna folija (eng. tray). Folija je izuzetno meka i tanka. Obrađena je tako da precizno naleže na površine zuba. Ova tehnika je pogodna za izbeljivanje većeg broja zuba (cela gornja i/ili donja vilica). U foliju se nanosi specijalni gel i folija se nosi 4-5 sati u toku svakog dana  prema mogućnostima (može i u toku spavanja). Posle 7-10 dana naši pacijenti obično već budu zadovoljni postignutim rezultatima i tada se procedura obustavlja.

 

Ordinacijsko izbeljivanje zuba je opcija za sve one koji žele da istog dana dobiju blistav osmeh kao i u situacijama kada je potrebno izbeliti jedan ili dva zuba. Ordinacijsko izbljivanje zuba podrazumeva upotrebu gelova jačih koncentracija sa obaveznom zaštitom gingive oko zuba kako ne bi došlo do neželjenih posledica (opekotina, nekroze mekog tkiva). Ova procedura je  apsolutno bezbedna ukoliko je sprovodi stomatolog i ukoliko se koriste registrovani preparati. Ono što treba da imate na umu je da u slučaju izbeljivanja zuba u ordinaciji procedura traje oko 2h.

 

Da li i zubi koji imaju plombe mogu da se izbele?

 

Naravno da mogu, ali plombe će ostati u nijansi u kojoj su bile jer su to plastični kompozitni materijali čija se boja ne može izmeniti procedurom izbeljivanja. Zato će u nekim slučajevima biti potrebno da se stare plombe zamene ako se nalaze u vidljivoj regiji zuba ili osmeha da bi se njihova boja uklopila sa bojom zuba koja je postignuta izbeljivanjem.

 

Koliko dugo traje efekat izbeljivanja?

 

Efekat izbeljivanje obično traje 2-3 godine mada to zavisi od navika u ishrani. Pušenje i preterana konzumacija obojenih pića, mogu uticati na to da efekat izbeljivanja traje kraće.

 

Da li ova procedura može dovesti do oštećenja zuba i pojave nekih sporednih efekata?

 

Ukoliko se neka od gore pomenutih procedura sprovodi od strane licenciranog stomatologa, prema kliničkim smernicama i uputstvu proizvođača, procedura izbeljivanja zuba je APSOLUTNO bezbedna po zdravlje vaših zuba.

Jedino što se može javiti je blaga osetljivost zuba u toku trajanja procedure i dan-dva posle završetka procedure.  Ta osetljivost prolazi bez ikakvog dodatnog tretmana i najčešće ne izaziva značajnu neprijatnost.

 

 

Copyright © 2018 .

Radno vreme:

Ponedeljak - Petak             11h - 19h

Subota                                  09h - 14h

PIB: 110851254                Matični broj: 65037084