Parodontologija

Gingivitis i parodontopatija

Parodontopatija je bolest potpornog aparata zuba koja počinje počinje upalom desni (gingivitis). Uzrok upale jeste velika koncentrancija bakterija iz zubnog plaka. Ako se ne tretira na vreme i na odgovarajući način može dovesti do drastičnog oštećenja mekog i koštanog tkiva oko zuba koje će uzrokovati klaćenje i ispadanje zuba u terminalnoj fazi oboljenja.

Razlika između gingivitisa (upala desni) i  parodontopatije?

 

Gingivitis predstavlja prvu fazu parodontopatije. Ipak, treba naglasiti da je ovaj stadijum reverzibilnog karaktera i da ne progredira svaki gingivitis u parodontopatiju.

Velika koncentracija bakterija na gingivi dovodi do razvoja upalnih procesa što dovodi do krvaranja pri pranju zuba. Ovo je prvi i ključni simptom koji ne treba ignorisati.

Iako može delovati dramatično krvarenje desni može se zaustaviti profesionalnim uklanjanjem mekih i čvrstih naslaga, pravilnom oralnom higijenom i upotrebom medicinskih rastvora.

Ukoliko se ovo ignoriše i bolest uznapreduje, bakterijski toksini i druge štetne materije uzrokovaće oštećenje i koštanog tkiva oko zuba što će dovesti do povlačenja desni i stvaranja parodontalnih džepova. Na taj način stvara se začarani krugi, jer duboke parodontalne džepove oko zuba nije moguće očistiti uobičajenim pranjem zuba. U tim džepovima se dalje nakupljaju bakterije i ostaci hrane uzrokujući sve veće i veće oštećenje okolnih tkiva. Ukoliko se bolest ne leči, rezultat je klaćenje i gubitak zuba.

Faze parodontalne bolesti

Gingivitis

 

Prisutno je crvenilo desni i krvarenje na sondiranje.

Blaga parodontopatija

 

I u ovoj fazi prisutno je crvenilo desni i krvarenje na sondiranje. Međutim, ono što razlikuje parodontopatiju od gingivitisa jeste gubitak koštanog tkiva i formiranje parodontalnog džepa.

Umerena parodontopatija

 

Napretkom bolesti kost se sve više gubi. Dubina parodontalnih džepova u ovoj fazi iznosi najčešće između 4 i 8 mm. Krvaranje, crvenilo i gnoj mogu biti prisutni. Pušenje može da maskira ove znakove.

Uznapredovala parodontopatija

 

Kada je gubitak kosti izrazito veliki (50-80%) radi se o terminalnoj fazi parodontopatije. Zubi su rasklaćeni uz prisustvo parodontalnih džepova dubine 7-12 mm.

Šta uzrokuje parodontpatiju?

 

Najčešći i najvažniji uzrok je dentalni plak, odnosno neadekvatna oralna higijena zuba.

Drugi faktori koji doprinose nastanku gingivitisa i parodontopatije, jesu hormonski poremećaji koji se često javljaju u toku trudnoće, mensturalnih ciklusa, menopauze.

Stoga, trudnice treba posebno da obrate pažnju na higijenu usne duplje i da se redovno konsultuju sa svojim stomatologom, jer u toku cele trudnoće postoji povećan rizik od nastanka gingivitisa

Pušenje je takođe faktor koji negativno utiče na kapacitet tkiva za samooporavak.

Neki lekovi koji se piju iz nekog drugog zdravstvenog razloga mogu uticati na smanjenje količine pljuvačke koja se luči a koja predstavlja prirodnu zaštitu tkiva u usnoj duplji.

Kako se leči parodontopatija?

 

Prva faza u lečenju jeste kauzalna terapija parodontopatije u toku koje se vrši detaljno ultrazvučno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga oko zuba (zubnog kamenca).

U ovoj fazi moguće je specijalnim instrumentima obraditi i očistiti parodontalne džepove i ispolirati površinu zuba koja se nalazi ispod desni čime se smanjunje prijemčivost za bakterije.

U našoj ordinaciji u toku ove faze detaljno ćemo Vas informisati o stepenu oboljenja i prognozi bolesti. Takođe, dobićete instrukcije kako da na pravi način sprovodite oralnu higijenu uz redovno korišćenje konca i medicinskih rastvora.

Ova faza, ključna je sa aspekta kontrole upalnog procesa i smirivanja akutnih simptoma (krvarenje).

Posle ove faze, sprovodi se procena postignutih rezultata i donosi odluka o eventualnom sprovođenju hirurške obrade parodontalnih džepova.

 

Hirurška terapija parodontopatije, podrazumeva odizanje mekog tkiva od zuba i kosti radi bolje vizuelizacije i pristupa. Ukoliko postoje određeni uslovi koje ćemo proceniti kliničkim pregledom i analizom rendgen snimaka ovaj koncept podrazumeva upotrebu različitih veštačkih materijala (veštačka kost, gleđni proteini, kolagene membrane) tako da se i cena tretmana uvećava za količinu potrošenog materijala. Rezultat ove terapije je veća čvrstina zahvaćenih zuba, posle perioda zarastanja, kao i mogućnost korišćenja tih zuba kasnije u protetskoj rehabilitaciji.

O svemu, u toku planiranja i sprovođenja terapije, detaljno ćemo prodiskutovati sa Vama i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Zakažite pregled još danas i prekontrolišite zdravlje Vaših usta i zuba!

Submitting Form...

Došlo je do greške. Pokušajte ponovo.

Poruka je uspešno poslata.

 

 

Copyright © 2018 .

Radno vreme:

Ponedeljak - Petak             11h - 19h

Subota                                  09h - 14h

PIB: 110851254                Matični broj: 65037084