Implantologija

Zubni implanti predstavljaju najbolju zamenu za prirodan zub. Zahvaljujući implantima u mogućnosti  smo da gubitak jednog Vašeg zuba nadoknadimo bez brušenja susedna dva zuba što je slučaj kod konvencionalnih protetskih fiksnih radova (mostova).

 

Isto tako, ukoliko nedostaje veći broj zuba uz pomoć implanata često je moguće potpuno izbeći zubne proteze, koje nekim ljudima mogu biti nelagodne za nošenje.

 

S druge strane, i u onim situacijama gde je neophodno uraditi zubnu protezu zbog izraženog gubitka koštanog i mekog tkiva, ona se može uz pomoć implanata upešno pričvrstiti kako se ne bi pomerala u toku govora i žvakanja.

 

Zubni implanti koji se danas najviše koriste najprostije rečeno sastoje se iz dva dela. Jedan deo dentalnog implanta se hirurškim pristupom ugrađuje u viličnu kost i po svom obliku i veličini najsličniji je korenu zuba. Za taj deo implanta koji je ugrađen u kost, fiksira se protetski deo (koji nosi krunicu) a koji se naziva suprastruktura.

 

Suprastruktura može biti izrađena od titana, keramike i može biti posebno prilagođena za svaku pojedinačnu situaciju.

Da li su godine ograničenje za postavljanje dentalnih implantata?

 

Uspešnost implantološke procedure ne zavisi od godina starosti. Ukoliko se dobro osećate i možete podneti neku drugu stomatološku intervenciju onda sigurno možete podneti i ugradnju dentalnih implantata. U starijoj životnoj dobi čest problem je parcijalna ili totalna bezubost. Implanti nam daju mogućnost da i naši stariji pacijenti dobiju kvalitetnu protetsku nadoknadu koja će im sigurno popraviti kvalitet života.

Da li postoji alergija na dentalne implante?

 

Zubni implanti uspešno se ugradjuju više od 40 godina. Izradjuju se od vrlo kvalitetnog i prečišćenog titana, materijala koji je izuzetno bioinertan i koji ljudski organizam ne odbacuje.

Koliki je životni vek trajanja implantata?

 

Uz pravilno održavanje i redovne kontrolne preglede, implanti koji su ugrađeni u skladu sa medicinsko-stomatološkim indikacijama i dokazanim kliničkim protokolima, mogu trajati i više od 15 godina.

Da li se može vršiti snimanje glave skenerom ili magnetnom rezonancom ukoliko imam ugrađene dentalne implante?

 

Samo u prvih 4-6 meseci od datuma postavljanja implanta snimanje magnetnom rezonancom treba izbegavati, jer je potrebno toliko vremena da prođe da implant sraste sa kosti.

Ograničenja za snimanje skenerom ne postoje.

Da li implante registruje metal detektor?

 

Ne. Količina metala od koje su izrađeni dentalni implanti nije dovoljna da aktivira alarm detektora metala. Svakako ćete prilikom ugradnje implanta u našoj ordinaciji dobiti „pasoš“ za implante u kome će se nalaziti svi bitni podaci o ugrađenom implantu.

Kako da se spremim za pregled u vezi sa implantološkom terapijom?

 

Postoji veliki broj implantnih sistema. Ukratko postoje „premium“ (vrhunski) i „low-cost“ (jeftiniji) brendovi. Pripremite pitanja koja želite da nam postavite. Možda je dobro da pitanja i zapišete kako nešto ne biste zaboravili. Na tom prvom pregledu ćemo izvršiti klinički pregled i analizirati rendgen snimke. Pored toga, to će nam pomoći da shvatimo vaše želje i potrebe kako bismo pokušali da u potpunosti ispunimo Vaša očekivanja. U nekim slučajevima biće potrebno uraditi i neka dodatna snimanja. Posle toga, biće Vam detaljno predstavljen i obrazložen najbolji plan terapije za Vašu situaciju i zajedno ćemo formirati plan izvođenja pojedinih procedura. Na kraju, ne zaboravite da u razgovoru sa nama treba da budete potpuno iskreni i otvoreni u pogledu Vašeg opšteg zdravstvenog stanja i bilo kojih bolesti koje ste preležali ili od kojih se lečite.

Da li je potrebno nadograđivati kost pre postavljanja implantata?

 

Koštana nadogradnja (augmentacija) nije uvek neophodna. To zavisi, pre svega, od anatomskih uslova i količine dostupne kosti. Primera radi, ukoliko je izgubljen jedan ili dva zuba i ako od njihovog vađenja nije prošlo mnogo godina, verovatnije je da nadogradnja neće biti potrebna.

S druge strane, ako je npr. davno izgubljeno više bočnih zuba, onda je verovatnoća da kosti neće biti dovoljno ni po širini ni po visini vrlo velika. Ukoliko je potrebno nadograđivati kost sve će Vam biti detaljno objašnjeno, jer postoje različite situacije. Nekad je moguće postaviti implant uz istovremeno dodavanje veštačke kosti, dakle sve se završava u jednoj hirurškoj proceduri. U nekim, pak, situacijama to nije moguće, pa se prvo mora uraditi hirurška intervencija nadogradnje kosti, pa tek onda u sledećoj postavljanje implantata. Vremenski razmak između dve operacije, zavisi od tipa i opsežnosti koštane nadogradnje. Kod velikih nedostataka potrebno je između 6-8 meseci.

Šta je to „sinus lift“ procedura?

 

Podizanje poda maksilarnog sinusa (sinus lift) je procedura koja podrazumeva hiruršku intervenciju kojom se obezbeđuje dovoljna količina kosti „po visini“ u bočnoj regiji gornje vilice. Najčešće potreba za ovom vrstom intervencije javlja se kao posledica dugogodišnje parcijalne (gubitak 1-2 pretkutnjaka ili kutnjaka) ili totalne bezubosti (gubitak svih bočnih zuba) u bočnoj regiji gornje vilice.

Da li su hirurške procedure nadogranje kosti i ugradnje implantata bolne?

 

Apsolutno ne. Sve procedure izvode se u uslovima lokalne anestezije i Vi nikakav bol nećete osetiti. Ukoliko želite potpuni komfor i mogućnost da se ne sećate hirurške intervencije, u saradnji sa anesteziologom, možemo Vam ponuditi intravensku sedaciju. Primenom određenih lekova, anesteziolog će učiniti da budete relaksirani i u polu-svesnom stanju sve vreme trajanja intervencije. Tako ćete lakše podneti i nešto duže intervencije. Po završetku intervencije ponovo ćete biti svesni ali je neophodno da sa Vama bude u pratnji odrasla osoba koja će Vas otpratiti do kuće.

Pogledajte standardnu proceduru izrade metalokeramičkog mosta na implantima u našoj ordinaciji

Ukoliko mislite da ste i Vi pravi kandidat za implantološku terapiju ZAKAŽITE pregled već danas

Submitting Form...

Došlo je do greške. Pokušajte ponovo.

Poruka je uspešno poslata.

 

 

Copyright © 2018 .

Radno vreme:

Ponedeljak - Petak             11h - 19h

Subota                                  09h - 14h

PIB: 110851254                Matični broj: 65037084