Oralna hirurgija

Ekstrakcija (vađenje) zuba

U našoj ordinaciji ovu intervenciju sprovodimo samo onda kada je neizbežno i kad su sve druge mogućnosti za dati zub iscrpljene.

 

Procedura može biti manje ili više komplikovana, a ponekad je potreban i hirurški pristup. U svakom slučaju garantujemo Vam da će biti apsolutno bezbolno!

 

Apikotomija (resekcija vrha korena)

Ova intervencija podrazumeva hirurški pristup u toku kojeg se vrh korena odseca i uklanja zajedno sa patološkim procesom oko njega.

 

Na ovaj način može se  produžiti vek trajanja zuba u siutaciji kad je ne-hirurško lečenje patološkog procesa bezuspešno ili kad je instrumentacija kroz krunicu zuba onemogućena.

Hirurško vađenje impaktiranih (neizniklih) umnjaka

Često se dešava da treći stalni molari (umnjaci) nemaju dovoljno mesta za pravilno nicanje ili su u neodgovarajućem položaju.

 

Najčešće ugrožavaju druge stalne molare (sedmice) ili dovode do ponavljajućih upala mekog tkiva oko njih praćenih bolom, ponekad i otokom u regiji zuba.

 

Na sreću, ovaj problem se može rešiti hirurškim vađenjem zuba.

 

Intervencija je potpuno bezbolna, a postoperativni period je kratak i u najvećem broju slučajeva prolazi bez ikakvih komplikacija.

Frenektomija (uklanjanje pripoja resice gornje usne)

Ova hirurška procedura često je indikovana u dečijem uzrastu kada je potrebno odstraniti nizak pripoj resice gornje usne između centralnih sekutića koja uzrokuje njihovo razmicanje i otežava pravilno postavljanje prednjih stalnih zuba u niz.

 

Idealno vreme za ovu intervenciju je oko 6. godine života.

 

Ova intervencija traje kratko i podrazumeva presecanje resice i postavljanje nekoliko šavova u uslovima lokalne anestezije.

 

Intervencija je potpuno bezbolna, a za šavove u dečijem uzrastu koristimo isključivo resorptivne konce koje nije potrebno uklanjati.

Kliničko produženje krunica

Ovom estetskom hirurškom intervencijom uklanja se deo mekog tkiva (desni) oko zuba kako bi se istakli zubi i napravio sklad između „ružičaste“ i „bele“ estetike.

 

Kako da znam da li je meni potrebna ova intervencija?

 

Ukoliko su Vam zubi kratki i ukoliko Vam se pri umerenom osmehu desni iznad zuba vide više od 2mm (gummy smile) onda ste Vi vrlo verovatno kandidat za ovu intervenciju.

Opšta postoperativna uputstva posle oralnohirurške intervencije

1. Držati hladne obloge spolja u predelu operisane regije u prvih 24h od hirurške intervencije po principu 10 minuta obloge - 10 minuta pauza.

 

2. Mirovati, izbegavati fizički napor, treninge, naredna 3 dana

 

3. Konzumirati prohlađenu hranu i piće (ne koristiti slamčicu)

 

4. Ne jesti ništa sitno i oštro (susam, kikiriki, čips, semenke, smoki, kokice, hleb sa susamom). Ne piti gazirana pića.

 

5. Intenzivno održavanje oralne higijene uz izbegavanje operisane regije

 

6. Jedan dan nakon hirurške intervencije početi sa ispiranjem usta rastvorom na bazi hlorheksidina (0.2%) po sledećoj šemi: ujutru i uveče nakon pranja zuba ispirati usta u trajanju od 30 - 60sec. Nakon toga ne jesti i ne piti pola sata.

 

7. Uzimati analgetike po potrebi, pre nego što bol postane nepodnošljiv (Brufen, Nimulid, Caffetin, Diklofen)

 

8. Ne uzimati Aspirin

 

9. U slučaju hirurškog vađenja impaktiranih umnjaka  otvarati usta više puta u toku dana i preko granice bola

 

10. Šest do 8 sati nakon hirurške intervencije potrebno je da se formira krvni ugrušak (da krvarenje potpuno prestane), pa je prisustvo sukrvice u ustima u tom periodu normalna pojava

 

11. Ukoliko primetite da postoji obilno krvarenje nakon 6 – 8h od intervencije javiti se stomatologu

 

12. Ne grejati ranu (ne držati ruku spolja preko operisane regije), spavati na neoperisanoj strani ili na leđima

 

13. Normalno je da se u prva tri dana nakon operacije formira otok koji će nakon toga postepeno opadati

 

14. Normalno je da je prisutan bol umerenog do jakog intenziteta u prvih 5 dana nakon operacije koji se nakon tog perioda postepeno smanjuje

 

15. U slučaju trajanja jakog bola i nakon 5 dana javiti se stomatologu radi konsultacije i eventualne dalje terapije.

 

 

 

Copyright © 2018 .

Radno vreme:

Ponedeljak - Petak             11h - 19h

Subota                                  09h - 14h

PIB: 110851254                Matični broj: 65037084